Odata cu cresterea copiilor ei tind sa devina mai grijulii cu banii si este timpul sa-i inveti cum sa economiseasca bani, sa cumpere intelept si sa castige bani cu joburi mici.
1. Expune copiii la realităţi. "Copii sunt surprinzător de conştienti de ce se întâmplă în lume", spune Tyson. "Si daca ei nu ştiu că timpurile sunt mai dure si parintii trebuie sa-si monitorizeze mai atent cheltuielile, este timpul sa le spunem. A adaposti copiii de realitatile financiare nu constituie nicio favoare." Într-adevăr, opusul este adevărat. O bună stăpânire a finanţelor personale este una dintre cele mai valoroase abilităţi pe care o persoană le poate avea. Şi în timp ce generaţiile anterioare au fost crescute in ideea ca "banii nu cresc pe copaci!" prea multi parinti din ziua de astăzi neglijeaza acesta lectie. E timpul să schimbe acest lucru - şi criza economică in care suntem în prezent oferă un stimulent major pentru a face acest lucru.
2. Spuneti copiilor adevărul. Copii sunt perceptivi. Dacă aţi fost nerăbdător in ultima vreme, au observat. Mai degrabă decât să-i întrebi de ce mama şi tata muncesc atât de mult în ultima vreme, explicati-le (la nivelul lor) ce se petrece în familiile financiare ale lumii. Acest lucru ar putea explica lipsa vacantelor, de ce vor fii mai puţine jucării sub copac, etc
3. Explicaţi-le cât valoreaza lucrurile. Unii părinţi sunt surprinsi să afle că copiii lor nu au o foarte bună stăpânire legata de costul lucrurilor deoarece au fost adăpostiti de acest obicei. O mare mana de ajutor ar fi sa le deschidem ochii si sa facem un "tur de bani" in jurul casei. De exemplu, copiii ar putea să nu înţeleagă că apa caldă costă mai mult decât apa rece, sau că economisirea caldurii s-ar reflecta pozitiv in facturi. Acest exerciţiu ii va învăţa cum să conserve şi, astfel, sa ajute familia sa economiseasca bani. Puteţi, de asemenea, sa adunati toate facturile din luna şi sa va uitati la suma lor. Aratati-le care sunt costurile de trai ale familiei şi apoi reiterati zonele în care acestea pot juca un rol în reducerea costurilor.
4. Realizati ca copiii invata ceea ce ei trăiesc. Mama şi tata sunt cel mai influenti profesori. Daca parintii solicita imprumuturi exorbitante pentru case sau masini scumpe, atunci ei nu vor putea fi un bun exemplu in acest sens si nu vă puteţi aştepta ca copiii Dvs. să "facă aşa cum am spus, nu la fel ca mine."
5. Copiii sunt constant bombardati cu informaţii despre cat costa lucrurile, fie că este vorba de sport la modă, de maşina care le place sau garderoba lor sau de atletul lor favorit sau actor, ca să nu mai vorbim de acele sute de mii de reclame pe care copilul le vede în fiecare an. Cu ce nu sunt bombardati copiii sunt cunoştinte cu privire la modul de a gestiona banii eficient. Şi în timp ce şcolile încorporează din ce în ce mai bani în propriul lor curriculum, conceptele de management financiar personal nu sunt predate inca, in scoli.
6. Începeţi cu o indemnizaţie. Indemnizaţia este un instrument de predare extraordinar. Un program – alocatie bine implementat ar putea sa minimizeze multe probleme cu care adulţii se confruntă în fiecare zi pe tot parcursul vieţii lor. De la a recunoaste necesitatea de a câştiga "green stuff" si pana a învăţa cum sa cheltuiesti, sa economisesti si sa investesti indemnizatia inteligent şi responsabil, copii pot obţine o soliditate financiară de la o vârstă fragedă.
7. Incepeti sa economisiti şi sa investiti mai devreme. Nu este niciodata prea devreme pentru a începe sa economisiti pentru binele copilului. După ce începe să câştige o indemnizaţie, copiii pot salva o parte semnificativă (până la jumătate) a sumelor de bani pentru colegiu (doar să aveţi grijă despre punerea în bani pentru copii nume ca acest lucru poate dăuna colegiu ajutor financiar premii). Tyson recomandă copiilor sa-si rezerve aproximativ o treime din economiile lor saptamanal. După ce se acumulează mai multe economii semnificative, în timp, puteţi introduce conceptul de investitie.
8. Reduceti expunerea la reclame. Prima cale de a reduce expunerea la reclame este de a micsora timpul petrecut in fata televizorului. Puteţi directiona micii telespectatori catre casete video sau DVD-uri. Explicaţi copiilor Dvs. , că niciodată nu e un moment bun pentru impulsul frivol al cumparaturilor, impuls care este dăunător în special atunci când strangem bani.
9. Găsiţi modalitati distractive de a invata despre obiceiurile financiare bune. Pentru copiii mai mici Tyson recomandă carti ca The Berenstain Bears Get the Gimmies. Pentru mai tarziu, Quest for the Pillars of Wealth by J.J. Pritchard Ati putea cumpara un abonament la Zillions, o revista pentru copii. Luaţi în considerare jocuri ca Monopoly si Life pentru a invata mai mult.
10. Invata-i cum să cumpere cu înţelepciune. Excursiile de shopping ale familiei, fie că este vorba de alimente sau altceva, sunt adevarate lectii pentru capii tai. Ei te vor vedea luand decizii care se bazează pe necesitatile familiei şi vor observa modul de plata. Aceste excursii sunt un moment oportun pentru a le preda lectii despre bani, valoarea produselor cumparate si de a compara produsele.
11. Fa-i o introducere despre modurile bune si rele de a folosi cardurile de debit şi de credit. Aceste carduri de plastic din portofel ofera un mod convenabil de a efectua achiziţii în magazine, prin telefon, şi pe Internet. Din păcate, cardurile de credit oferta tentatia pentru overspending şi transportul de datorii de la o luna la alta. Invata-i pe copiii tai diferenţa dintre un card de debit şi de credit, carduri de debit prin care că sunteţi conectat la contul dvs. de control şi, prin urmare, împiedicati overspending cât puteţi de pe un card de credit. Asiguraţi-i un card de credit pe care l-ar folosi prin exceptie si nu ca o regula.
12. Încurajaţi copiii mai mari pentru a obţine un loc de muncă. O alocaţie nu trebuie să fie singura cale pentru copii de a câştiga bani. Copilul dumneavoastră poate incepe cu ceva simplu ca un stand de limonada. În funcţie de vârstă, el sau ea ar putea lucra in curte pentru vecini sau ar oferi servicii de babysitter.
Articol tradus din WikiHow - Teach Kids about money.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu